Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνάντηση Φάμελλου με  Βαρθολομαίο – Τι συζήτησαν

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε, χθες το απόγευμα, ο Σωκράτης Φάμελλος και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν θέματα όπως η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη προστασίας των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η κλιματική κρίση.

Σε ανάρτησή του για την συνάντηση ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως μετέφερε στον κ.κ. Βαρθολομαίο «τη στήριξή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και την βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπό του και στη δράση του για την ειρήνη, τον διαθρησκειακό διάλογο, το περιβάλλον και την αλληλεγγύη».

Σημείωσε πως συζήτησαν με τον Παναγιώτατο «για το μείζον ζήτημα της ειρήνης, σε μια περίοδο, όπου πόλεμοι μαίνονται σε όλα τα σημεία του πλανήτη και αμφισβητείται το διεθνές δίκαιο. Ζητήσαμε τη συμβολή του και τον λόγο του υπέρ της ειρήνης, της προστασίας των αμάχων και του διαλόγου».

Παράλληλα, τονίζει στην ανάρτησή του, εξήρε την επίσκεψή του, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο και τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της  προσφυγικής κρίσης και τη συνεισφορά του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο συζητήθηκε επίσης η «ανάγκη προστασίας των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, που είναι θύματα συγκρούσεων και καταπίεσης. Για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στη Γάζα αλλά και των Χριστιανών της Συρίας και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, που απευθύνουν κραυγή αγωνίας και εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα».

Επιπλέον, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εξέφρασα την υποστήριξή μου και το ενδιαφέρον μου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την εκπλήρωση από την Τουρκία όλων των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεών της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Τόνισα, επίσης, την ανάγκη αποκατάστασης του χαρακτήρα του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και της Μονής της Χώρας».

Και καταλήγει: «Μοιραστήκαμε κοινές ανησυχίες για το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια προτεραιότητα και πεδίο πρωτοβουλιών του Παναγιωτάτου. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα ξεχωριστή συμβολή του. Σήμερα, σε μια εποχή, που η κλιματική κρίση αμφισβητείται, είναι απαραίτητο να ενώσουμε δυνάμεις. Έχουμε ξανά ανάγκη τη στήριξή του, σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας, του κοινού μας σπιτιού.

Τέλος, του εξέφρασα τις θερμές μου ευχές για υγεία και δύναμη, καθώς και την πρόθεσή μας να τον επισκεφθούμε σύντομα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Σωκράτης Φάμελλος δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα γλυπτό με ένα ζευγάρι περιστέρια, παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο Ειρήνης.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαντοπούλου για Κωνσταντοπούλου: Ξεπέρασε κάθε όριο, δεν έχει πολιτική αγωγή

«Καρφί» Ανδρουλάκη για Ζωή: Κόμματα μονοπρόσωπα, χωρίς προγράμματα, είναι οι αντίπαλοι που εύχεται να έχει ο Μητσοτάκης

Αποκαλυπτήρια αυστηρότερων μέτρων για την ασφάλεια των ΑΕΙ – Σχέδιο για ελεγχόμενη πρόσβαση, πειθαρχικό πλαίσιο και νέες κυρώσεις – Τι ζητούν οι πρυτάνεις

Σχετικές αναρτήσεις