Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα χαρακώματα ξανά κυβέρνηση και ελεύθεροι επαγγελματίες – Λάδι στη φωτιά η απόφαση του ΣτΕ για τα τεκμήρια  

Με το βλέμμα στραμμένο στους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η επαγγελματική ομάδα, η οποία στο παρελθόν έδωσε την νίκη στην ΝΔ – 45% είχε ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023- έχει εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό που είχε πάρει η ΝΔ στις εκλογές του 2023 από τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει μειωθεί κατά δεκαπέντε μονάδες. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αριθμούν περίπου 750.000, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο κρίσιμο είναι να αποκτήσει η κυβέρνηση και πάλι επαφή με αυτή την επαγγελματική  ομάδα.

Το γεγονός ακόμα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κάνει τα πράγματα χειρότερα, ενώ στοχοποιεί τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, προκειμένου ο κλάδος να τροφοδοτήσει με σημαντικά έσοδα το δημόσιο.

Γαλάζια στελέχη έλεγαν, ωστόσο, ότι το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο ούτε απλό, αφού – όπως επισημαίνουν – η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε ένα σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Άλλωστε, και από αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση κατάφερε να εξαγγείλει το επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και την πληρωμή του ενός ενοικίου για τους ενοικιαστές.

Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος είναι μακριά και άρα οι όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αργούν ακόμα, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους προκειμένου να προσεγγίσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο για αναπροσαρμογές, παρά το γεγονός ότι θεωρεί πως επί της αρχής το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης δικαιώθηκε ως «μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης». Παράλληλα, ωστόσο, έχει δηλώσει πως τα τεκμήρια δεν θα χρειάζονται πλέον όταν εφαρμοστούν πλήρως οι νέες τεχνολογίες στις συναλλαγές.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, θεωρεί ότι όσο θα αυξάνεται το επίπεδο ψηφιοποίησης στη φορολογία, τόσο θα αποκαθίσταται η φορολογική δικαιοσύνη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όπως, μάλιστα, έλεγε αρμόδια πηγή, μέτρα όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό πελατολόγιο θα ανεβάσουν το επίπεδο του ελέγχου και ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσουν σε  «μετασχηματισμό».

Το ερώτημα, που υπάρχει βεβαίως είναι σε πόσο χρόνο μπορεί να ολοκληρωθούν αυτές οι εξαγγελίες για να φέρουν αποτελέσματα.

Και αυτό γιατί καθημερινά πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν οι γκρίνιες των βουλευτών που λένε ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Έχουμε χάσει το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας» λένε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κάθε μέρα που περνάει βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε αυτή την επαγγελματική ομάδα και την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ψηφιακό κράτος και τεχνητή νοημοσύνη σε εκδήλωση του TechCrunch

Κασσελάκης: Το κόστος της ανεξαρτησίας της φωνής είναι ακριβό – Η κυβέρνηση δικάζει τα καθαρά μας χέρια

Δένδιας: Τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα και συνορεύουσα ζώνη, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Σχετικές αναρτήσεις