Ο «αργυρός» ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Απόστολος Χρήστου, αναδείχθηκε και… αργυρός πανελληνιονίκης.
Ο αθλητής που έφερε στην ελληνική κολύμβηση το πρώτο Ολυμπιακό της μετάλλιο στην πισίνα, έχασε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα από τον Απόστολο Σίσκο στο ίδιο αγώνισμα (100μ ύπτιο) και μάλιστα ο Σίσκος του πήρε και το πανελλήνιο ρεκόρ!
Ο νεαρός πρωταθλητής έκανε 1:54.66 και ξεχώρισε στην 3η ημέρα του 94ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος κολύμβησης, που διεξάγεται στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ο Χρήστου έκανε πάρα πολύ γρήγορο πρώτο 100άρι (55.20), αλλά στο δεύτερο μισό της κούρσας ο Σίσκος έβαλε… τούρμπο και, όχι απλά «εκθρόνισε» τον εννέα φορές πρωταθλητή Ελλάδας, αλλά του πήρε και το πανελλήνιο ρεκόρ. Με το 1:54.66 που πέτυχε, ο 20χρονος κολυμβητής κατέρριψε το 1:54.82, με το οποίο ο Χρήστου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι, την 1η Αυγούστου 2024. Ο Σίσκος είχε ήδη την ταχύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με το 1:55.18, που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία (και για λίγες ημέρες ήταν πανελλήνιο ρεκόρ νέων ανδρών), και πλέον θα πάει το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο της Σιγκαπούρης ως φαβορί για ένα μετάλλιο.
Ο Χρήστου φάνηκε να μην κάνει καλή διαχείριση της κούρσας και στο τέλος έμεινε από δυνάμεις, τερματίζοντας σε 1:57.08, για να «παραδώσει» τον τίτλο μετά από έξι χρόνια. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο συναθλητής του στον Ολυμπιακό, Απόστολος Παπαστάμος, με το πολύ καλό 1:58.76.
Μία καταπληκτική κούρσα χάρισαν η Αννα Ντουντουνάκη και η Γεωργία Δαμασιώτη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα. Η πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού κατέκτησε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά (και 11η συνολικά) το χρυσό μετάλλιο με 57.27, στον δεύτερο καλύτερο αγώνα της καριέρας της, μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ (57.25) που έχει η ίδια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από την πλευρά της, η αθλήτρια του Ωκεανού τερμάτισε δεύτερη με 57.50, στην ταχύτερη κούρσα της ζωής της.
Εντυπωσιακός ήταν ο Δημήτρης Μάρκος στα 400μ. ελεύθερο, εξασφαλίζοντας την παρθενική πανελλήνια νίκη του στο αγώνισμα και τη δεύτερη στη φετινή διοργάνωση (μετά τα 200μ.). Ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ τερμάτισε σε 3:48.13, χρόνος με τον οποίο επιβεβαιώνει το όριο για το Παγκόσμιο της Σιγκαπούρης.
Εκπλήξεις σημειώθηκαν στους τελικούς των 50μ. πρόσθιο. Ο Σπύρος Γκικόπουλος του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε νικητής και στις δύο κατηγορίες (ανδρών και νέων) με 28.05 και πανηγύρισε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της καριέρας του (ήταν δεύτερος το 2023). Ο Σάββας Θώμογλου του ΟΦΘ, που δεν ειδικεύεται στο 50άρι, τερμάτισε δεύτερος με 28.19 και πήρε για πρώτη φορά μετάλλιο στο αγώνισμα, αφήνοντας τρίτο (28.28) τον Βαγγέλη Ντούμα του Ολυμπιακού, που ήταν νικητής στα 100μ. Εκτός βάθρου έμειναν ο κάτοχος του τίτλου, Θανάσης Διαμαντίδης (4ος) και ο τέσσερις φορές πανελληνιονίκης Γιώργος Ασπουγαλής (7ος), ο οποίος γενικά δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη στις γυναίκες, όπου η Μαρίλεια Δρασίδου παρέδωσε το «στέμμα» μετά από επτά χρόνια. Η τελευταία αθλήτρια που την είχε κερδίσει (2017), η Νικόλ Παυλοπούλου, ήταν αυτή που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με 32.03.
Η Αρτεμις Βασιλάκη ολοκλήρωσε με το απόλυτο νικών τις υποχρεώσεις της στη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας μετά τις δύο μικτές και τα 400μ. ελεύθερο. Η 19χρονη αθλήτρια του Τρίτωνα Ηρακλείου έφτασε δια… περιπάτου στην τρίτη νίκη της στο αγώνισμα (πέρυσι δεν είχε μετάσχει) και μάλιστα με αξιόλογη επίδοση, 4:14.11, με την οποία επιβεβαίωσε εκ νέου το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.
Ο Κωνσταντίνος Στάμου του Παλαιού Φαλήρου υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 100μ. πεταλούδα, κατακτώντας για δεύτερη σερί χρονιά τη νίκη με 53.06, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής και στην κατηγορία Νέων..
Ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τον 30ο συνεχόμενο τίτλο του, καθώς μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος έχει συγκεντρώσει 927 βαθμούς, έναντι 691 του Παλαιού Φαλήρου και 501 του Παναθηναϊκού που ακολουθούν.
Διαβάστε επίσης:
Λαμία – Παναιτωλικός 1-3: Αδιάφορο ματς έγινε… ροντέο για μία φάση πέναλτι
Πανσερραϊκός – Λεβαδειακός 0-1: Κλειδώνουν την 9η θέση οι Βοιωτοί