Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάζα: Παλινωδίες της κυβέρνησης – Από την αφωνία στην αμήχανη αναδίπλωση 

Η στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Γάζας και η αφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την γενοκτονία που συντελείται  στην περιοχή  έφερε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανάγκασε την κυβέρνηση το Μέγαρο Μαξίμου να αναδιπλωθεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το θέμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου έκανε αίτημα στο Συμβούλιο ασφαλείας να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστεί πως θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Το γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει θέση έφερε  μεγάλο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα καθώς η ελληνική κοινωνία διάκειται φιλικά προς τους Παλαιστινίους και προφανώς αντιδρά στην γενοκτονία την οποία  επιχειρεί να κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η λογική που υπήρξε στην κυβέρνηση ότι  δεν θα πρέπει να πάρει  θέση σε αυτό το θέμα καθώς το Ισραήλ είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας  μας στην περιοχή κρίθηκε τελικά από το Μέγαρο Μαξίμου ως “υπερβολική” και γι αυτό αποφασίστηκε η αλλαγή στάσης. 

Έτσι  σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι «με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον μήνα Μάιο, συζητείται σήμερα  στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ».

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα », αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα αντιπολιτευτικά  πυρά που δέχεται η κυβέρνηση  για την απουσία της χώρας μας από τη συντονισμένη πρωτοβουλία πολλών ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στη γενοκτονική αδιαλλαξία του Ισραήλ , η οποία οδηγεί νομοτελειακά στον αφανισμό τον παλαιστινιακό λαό.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τη θέση της χώρας μας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας, «η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων.  Άλλωστε, σήμερα το πρωί, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από το υπουργείο Υγείας: Έρχεται το 1566 μέχρι τα μέσα Ιουλίου – Δωρεάν γραμμή επικοινωνίας με το ΕΣΥ

Θάνατος 5χρονης στη Θεσσαλονίκη: Άλλα 3 κρούσματα στρεπτόκοκκου στο νηπιαγωγείο που φοιτούσε

ΕΦΕΤ: Νέα ανάκληση «τσουρεκιού με μαστίχα Χίου» από την αγορά

Σχετικές αναρτήσεις