Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελληνοτουρκικά: Δύο στρατηγικές από Βενιζέλο και Βαληνάκη υπό το βλέμμα του Καραμανλή

Το βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ομιλητές ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας, ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης και συντονιστής ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Ωστόσο, το κυρίως γεγονός της εκδήλωσης ήταν η παρουσία σε αυτήν του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού ο Γιάννης Βαληνάκης υπήρξε υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του. Έτσι, στο κοινό, το οποίο γέμισε την αίθουσα διέκρινε κανείς όλες τις γνώριμες παρουσίες της κυβερνητικής περιόδου 2004-2009.

Τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, των Τοπικών Οργανώσεων, τους διευθυντές φορέων και διοικητικούς παράγοντες, αλλά και βουλευτές -πρώην και νυν- και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, ο χώρος είχε κατακλυσθεί από μπλε σκούρα σακάκια, τα οποία αποτελούσαν τον άτυπο ενδυματολογικό κώδικα των νεοδημοκρατών εκείνης της περιόδου. Η μόνη παρουσία η οποία θα μπορούσε να προσμετρηθεί στον κεντρικό ομιλητή Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υπήρξε ιδιαιτέρως αναλυτικός στην παρουσίασή του, ήταν αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη.

Φυσικά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του αποθανόντος Πέτρου Μολυβιάτη, καθώς υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, της πρώτης περιόδου της κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή (2004-2006), αλλά και εξ απορρήτων σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στις πρώτες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, λίγο πολύ όλοι οι ομιλητές παραδέχτηκαν ότι την πολιτική Μολυβιάτη ακολούθησαν απέναντι στην Τουρκία, ατύπως, και οι επόμενοι πρωθυπουργοί, ως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά, δική του γραμμή υπήρξε η επιμονή στην προσφυγή στη Χάγη, κάθε που η Τουρκία ύψωνε απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Μόνον που τότε η Ελλάδα διέθετε συγκροτημένο τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων, ενώ τώρα η κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο ενδοτική και απροετοίμαστη, αφού δεν έχει διαμορφώσει χάρτη, με άποψη και απάντηση στην περίφημη «Γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας.

Ίσως το εντυπωσιακότερο γεγονός της βραδιάς να ήταν ακριβώς αυτό: ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέδωσε τα εύσημα στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή για την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δρούσε υπό την επήρεια του «καταγωγικού τραύματος», όπως ονόμασε την εισβολή στην Κύπρο. Τόσο ο Βενιζέλος, όσο κι ο Βαληνάκης μίλησαν για δύο περιόδους της αντίστοιχης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πρώτη, της τριβής και της απόστασης, ως το 2023, ενώ ακολούθησε η πολιτική της προσέγγισης. Ο Γιάννης Βαληνάκης, όμως, θεωρεί ότι αυτή η προσέγγιση οφείλει να πραγματοποιηθεί στον άξονα του «διεκδικητικού διαλόγου» και όχι της συνεχούς παραχώρησης. Ο τρόπος για τη συγκεκριμένη πολιτική περνάει από την εκμετάλλευση της δυνατότητας της Ελλάδας για μπλοκάρισμα των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως της τελωνειακής ένταξής της.

Διαβάστε επίσης:

Η Αποστολάκη χλευάζει τον Κυρανάκη για την ιδέα του να χαμηλώσει η ταρίφα στα ταξί

Έξαλλος ο Κικίλιας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό – «Να μη μας κουνάνε το δάχτυλο» – Οι γραβάτες και η θάλασσα που βλέπουν με το… κιάλι

Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις – Τάσεις ενίσχυσης της ΝΔ και της… απογοήτευσης

Σχετικές αναρτήσεις