Η σύνταξη ενός μνημονίου με την Ουκρανία σχετικά με μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης θα απαιτήσει πολύ χρόνο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Όσο για το μνημόνιο, αυτή η ιδέα έχει διατυπωθεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να εμπλουτιστεί με περιεχόμενο που θα είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Να βρεθεί μια νομική μορφή και να βρεθούν άτομα στην Ουκρανία εξουσιοδοτημένα να το συνάψουν. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε.
«Η σημερινή Ουκρανία έχει μια τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει, υπό ορισμένες συνθήκες, μετά το τέλος των εχθροπραξιών, κάποια κρατική υπόσταση. Έχει μια ευκαιρία για ειρηνική ανάπτυξη. Η Ρωσία αποδοκιμάζει έντονα το καθεστώς στο Κίεβο. Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής της ειρήνης, η Ουκρανία αντιμετωπίζει το μονοπάτι της άνευ όρων παράδοσης», προειδοποίησε.
«Το πιο δύσκολο τώρα είναι να “γεμίσουμε” αυτό το μνημόνιο με το απαραίτητο περιεχόμενο. Περιεχόμενο που θα θέσει στέρεες βάσεις για το μέλλον, περιεχόμενο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση διαρκούς ειρήνης», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Στην ουκρανική διευθέτηση, είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε τις εγγυήσεις και τα διεθνή έγγραφα που θα προετοιμαστούν, δήλωσε ο Μεντβέντεφ απαντώντας σε ερώτηση του TASS.
«Σε αυτήν την περίπτωση [την ουκρανική διευθέτηση], κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί, παρά το γεγονός ότι οι καλές σχέσεις και ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητα. Και είναι καλό που διεξάγουμε συνομιλίες αυτή τη στιγμή με την αμερικανική πλευρά. Αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε τις εγγυήσεις και τα διεθνή έγγραφα που πρέπει να προετοιμαστούν. Και αυτή είναι ακριβώς η έννοια του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Μεντβέντεφ, απαντώντας σε ερώτηση του TASS σχετικά με το αν η Μόσχα είναι βέβαιη ότι η Δύση δεν θα εξαπατήσει ξανά τη Μόσχα και αν η ρωσική ηγεσία εμπιστεύεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ρωσία, όπως είπε ο Μεντβέντεφ, «έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα επί του πεδίου. Και τέτοιες διαπραγματεύσεις μπορούν να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη ειρήνης. Στο πλαίσιο της ουκρανικής διευθέτησης, είναι σημαντικό να σταματήσει όχι μόνο η υποβάθμιση των πολιτικών θεσμών, αλλά και η διάσπαση της εκκλησίας, να σταματήσει η ποινική δίωξη του κλήρου, η επιβολή πολιτικής ατζέντας στους πιστούς και, τέλος, να άρει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί μακροπρόθεσμες διεθνείς νομικές εγγυήσεις που θα επιτρέψουν την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και την αποτροπή της επανεμφάνισής της. Οι συμφωνίες με κράτη-μαριονέτες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, κάτι που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου στην Ουκρανική σύγκρουση. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με πραγματικά ανεξάρτητα κράτη. Ανεξάρτητα από την έκταση και τον πληθυσμό τους».
Μιλώντας για τους πραγματικούς στόχους του «συνασπισμού των προθύμων» με τις πρωτοβουλίες για «την εισαγωγή δήθεν ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία», είπε πως είναι ορατοί.
«Πίσω από τα όμορφα λόγια κρύβεται η επιθυμία όχι μόνο για επέκταση και εγκαθίδρυση καθεστώτος κατοχής στο έδαφος της υπόλοιπης Ουκρανίας, αλλά και για την τελική εμπλοκή όλων των μερών σε μια νέα, πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Η εμφάνιση στην Ουκρανία ενός «συνασπισμού των προθύμων» θα θεωρηθεί φυσικά ως υποτροπή σε στρατιωτική απειλή με όλες τις επακόλουθες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης, πρώτα απ όλα, της αναγνώρισής τους ως νόμιμου στρατιωτικού στόχου. Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια ενεργή μετάβαση από τις πολιτικές επαφές και συμφωνίες στη διαμόρφωση νομικών μηχανισμών συνεργασίας».
Για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε πως «έχει επιδείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση των πιο δύσκολων συγκρούσεων και φυσικά, της πιο δύσκολης – της ουκρανικής».
Οι δυτικές χώρες «προσπαθούν επίμονα να καταλάβουν ηγετικές θέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να μονοπωλήσουν την επιρροή τους και να προωθήσουν τα νεοαποικιακά τους συμφέροντα. Η πολιτική απομόνωση μεμονωμένων χωρών είναι ένας άμεσος δρόμος προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα παράδειγμα ολοκληρωτικού φιάσκου και βρωμιάς τύπου Χάγης. Έχει μετατραπεί σε όργανο νεοαποικιακής καταστολής».
Η Ρωσία πετάει το «μπαλάκι» στην Ουκρανία
Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι στη συζήτηση για ένα μνημόνιο που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας – κάτι που έχει προτείνει η Μόσχα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μια ημέρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός τέτοιου μνημονίου που θα συμπεριλαμβάνει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και τα βασικά σημεία για τη διευθέτηση του πολέμου.
Στην τακτική συνέντευξη Τύπου, η Ζαχάροβα τόνισε παράλληλα σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και ο Ζελένσκι επιδίωξαν, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου Κιέβου – Μόσχας. Η απόπειρά τους απέτυχε παταγωδώς, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες δημιουργίας χρονοδιαγράμματος για διαπραγματεύσεις είναι αντιπαραγωγικές και κάλεσε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών άσκησης πίεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι εικασίες του Ζελένσκι σχετικά με την επιθυμία για ειρήνη πρέπει να υποστηριχθούν από πραγματικές πράξεις, υποστήριξε. «Η Ρωσική Ομοσπονδία αναμένει ότι το ένστικτο του “καθεστώτος” του Κιέβου να διατηρήσει τα απομεινάρια του κράτους θα επικρατήσει, και αυτό θα το αναγκάσει να λάβει μια εποικοδομητική θέση», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ζαχάροβα κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί «επιθετικές ενέργειες» στη Βαλτική Θάλασσα, ενέργειες που παρεμποδίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σύμφωνα με την Μόσχα, αφού η Εσθονία επιχείρησε να συλλάβει ένα δεξαμενόπλοιο.
Την περασμένη Πέμπτη το Ταλίν δήλωσε πως η Μόσχα έστειλε για λίγο ένα μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική θάλασσα στη διάρκεια μιας προσπάθειας να ανακοπεί ένα δεξαμενόπλοιο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι αποτελεί τμήμα ενός «σκιώδους στόλου» που παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας δήλωσε πως το πλοίο αρνήθηκε να συνεργαστεί όταν του ζητήθηκε να σταματήσει και στη συνέχεια οδηγήθηκε με συνοδεία σε ρωσικά χωρικά ύδατα.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι όλα τα πλοία της μπορούν να διαπλέουν ελεύθερα τη Βαλτική και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αναχαιτισθούν είναι επικίνδυνη.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σήμερα για το ζήτημα στην τακτική συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Βαλτική και θα αντιδράσει σε αυτό που χαρακτήρισε παράνομες ενέργειες πλοίων του ΝΑΤΟ, αν εγείρουν κινδύνους.
Αντιδρώντας στη νέα σειρά ευρωπαϊκών κυρώσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία δεν απαντά ποτέ σε τελεσίγραφα.
Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
The EU has approved its 17th sanctions package against Russia, targeting nearly 200 shadow fleet ships.
New measures also address hybrid threats and human rights.
More sanctions on Russia are in the works.
The longer Russia wages war, the tougher our response.
— Kaja Kallas (@kajakallas) May 20, 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι, μολονότι οι «27» μόλις υιοθέτησαν τη 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ετοιμάζεται ήδη το 18ο πακέτο που θα περιλαμβάνει περαιτέρω σκληρά μέτρα.
«Ήρθε η ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το 18ο πακέτο κυρώσεων που συζητείται προβλέπει ειδικότερα κυρώσεις κατά των Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Just off the phone with @ZelenskyyUa.
We are coordinating closely on the next steps.
Europe has just adopted its 17th package of hard-biting sanctions.
An 18th package is being prepared with further hard hitting sanctions.
It’s time to intensify the pressure on Russia to…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 20, 2025
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» για να συνεχίσει τον πόλεμο.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει να θέτει μη ρεαλιστικούς όρους και να υπονομεύει την πρόοδο, θα πρέπει να υπάρξουν σκληρές συνέπειες», ανέφερε, ενώ ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από επικοινωνία με τον Ζελένσκι αλλά και τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως. Το Κρεμλίνο διεκυκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ μιας «ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης» και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για ένα μνημόνιο σχετικά με τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε «συμβιβασμούς που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές» προτού επιτευχθεί εκεχειρία. «Το βασικό για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης».
«Η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να εργαστεί με την ουκρανική πλευρά πάνω σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης που θα καθορίζει μια σειρά από θέσεις, όπως οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εκεχειρίας για μια ορισμένη περίοδο εάν επιτευχθούν σχετικές συμφωνίες».
Ο Τραμπ και ο Πούτιν τάσσονται και οι δύο υπέρ της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών και θα αναθέσουν στις ομάδες τους να εργαστούν για την προετοιμασία μιας συνάντησης, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη η τοποθεσία.