Skip to content

Σκανδιναβική δίαιτα: Το διατροφικό πλάνο που ακολουθεί η Μαίρη της Δανίας για αντιγήρανση και μακροζωία

Η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας

Η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας γιόρτασε πρόσφατα τα 53α γενέθλιά της και φαίνεται να γίνεται όλο και πιο όμορφη καθώς μεγαλώνει.

Με τη λεπτή της σιλουέτα και τη νεανική της εμφάνιση, οι royal fans αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της και πιο συγκεκριμένα, ποια διατροφή ακολουθεί.

Μία Αυστραλή διαιτολόγος εξηγεί ότι το «κλειδί» για την εντυπωσιακή εικόνα της Μαίρης ίσως βρίσκεται στις διατροφικές της συνήθειες.

Είχε αναφερθεί παλαιότερα ότι η βασίλισσα της Δανίας και μητέρα τεσσάρων παιδιών ακολουθεί εδώ και χρόνια μια τυπική δανέζικη διατροφή.

Γνωστή ως «Nordic diet» ή «Σκανδιναβική διατροφή», αυτός ο διατροφικός τρόπος ζωής βασίζεται σε υψηλής ποιότητας φυσικά τρόφιμα τοπικής προέλευσης, με έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης.

Η πιστοποιημένη Αυστραλή διαιτολόγος Τζέσικα Σπέντλαβ δήλωσε στη Daily Mail ότι η σκανδιναβική διατροφή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και εναρμονίζεται με όσα γνωρίζουμε για τη στήριξη της ενέργειας, της μεταβολικής υγείας και της μακροζωίας.

«Βασίζεται σε ολικής άλεσης, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως εποχικά λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ριζώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής και ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι που δημιουργεί ένα ισχυρό υπόβαθρο για διαρκή ενέργεια, διαύγεια και υγεία του εντέρου» ανέφερε η Τζέσικα.

«Πρόκειται για διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη και απολαυστική», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι, σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, η διατροφή αυτή είναι πιο εφαρμόσιμη στην πράξη και μπορεί να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Τι περιλαμβάνει και τι όχι η σκανδιναβική διατροφή

Βασικά στοιχεία της σκανδιναβικής διατροφής είναι οι ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το τυρί, μαζί με φυτικές τροφές όπως τα φρούτα και τα ριζώδη λαχανικά, καθώς και μαύρα ψωμιά και τα ολικής άλεσης δημητριακά.

Η Τζέσικα Σπέντλαβ εξήγησε ότι η ποικιλία και η πυκνότητα θρεπτικών στοιχείων που προσφέρουν αυτές οι βασικές τροφές της σκανδιναβικής διατροφής οδηγούν σε πολλά θετικά για την υγεία.

«Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση της φλεγμονής» ανέφερε.

«Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ριζώδη λαχανικά προσφέρουν φυτικές ίνες και υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, που στηρίζουν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα ολικής άλεσης δημητριακά συμβάλλουν στον κορεσμό και την υγεία του εντέρου».

Η σκανδιναβική διατροφή αποκλείει και κάποια τρόφιμα, όπως η περιορισμένη κατανάλωση έντονα επεξεργασμένων τροφίμων και εξευγενισμένων υδατανθράκων.

«Ο περιορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφών μειώνει την πρόσληψη ραφιναρισμένων σακχάρων, τρανς λιπαρών και πρόσθετων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό, τη φλεγμονή και τη διάθεση» δήλωσε η Τζέσικα.

«Απομακρύνοντας αυτά τα στοιχεία, δημιουργούμε περισσότερο χώρο για τροφές που θρέφουν και ενισχύουν την ενέργεια, την ανάρρωση, τη λειτουργία του εντέρου και τη διαύγεια».

Ο απρόσμενος διατροφικός «ήρωας» της Δανίας στη σκανδιναβική διατροφή

Η ένταξη των ολικής άλεσης δημητριακών – και πιο συγκεκριμένα του αγαπημένου δανέζικου ψωμιού σίκαλης (rye bread) – είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τη σκανδιναβική διατροφή από πολλές άλλες διατροφικές προσεγγίσεις.

Η Τζέσικα Σπέντλαβ υποστηρίζει ένθερμα την παρουσία δημητριακών ολικής στη διατροφή αυτή, εξηγώντας ότι τα κατάλληλα είδη προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

«Τα δημητριακά ολικής άλεσης υποστηρίζουν τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα, την υγεία του εντέρου και τη ρύθμιση της όρεξης, όλα σημαντικά για τη διατήρηση σταθερής ενέργειας, καλής διάθεσης και απόδοσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συμβάλλουν και στη μακροπρόθεσμη υγεία» εξήγησε.

«Επιπλέον, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου».

Η βασίλισσα Μαίρη, όπως και άλλοι ακόλουθοι της σκανδιναβικής διατροφής, φαίνεται πως έχουν δίκιο με το να δίνουν έμφαση στο παραδοσιακό δανέζικο ψωμί σίκαλης.

«Η σίκαλη, μαζί με το κριθάρι και τη βρώμη, προσφέρουν σημαντικά οφέλη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές ίνες και την επίδρασή τους στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα» πρόσθεσε η Τζέσικα.

Αυτό το χαρακτηριστικό της διατροφής αντιβαίνει στις περισσότερες μοντέρνες δίαιτες που συνιστούν τον αποκλεισμό του ψωμιού και των δημητριακών για την απώλεια βάρους.

Η Δανία στην πρωτοπορία των δημητριακών ολικής άλεσης

Στη Δανία, υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια κρατικά υποστηριζόμενη πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης από τον ευρύτερο πληθυσμό.

Αυτή η προσπάθεια σηματοδότησε μια επιστροφή στη σκανδιναβική διατροφή, βασισμένη στα δημητριακά ολικής άλεσης, ως απάντηση στη δημοτικότητα που είχαν αποκτήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkins και η κρεατοφαγική δίαιτα.

Από τότε που η Δανία έκανε τα ποιοτικά δημητριακά ολικής άλεσης βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, παρατηρήθηκαν βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Δανία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σημαντική είναι η επιλογή του σωστού τύπου και ποιότητας δημητριακών για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία.

Διάλεξε με σύνεση το σωστό είδος δημητριακού ολικής άλεσης

«Δεν είναι όλα τα δημητριακά ολικής ίδια» προειδοποιεί η Τζέσικα Σπέντλαβ.

«Όσο πιο ακέραιο είναι το δημητριακό, τόσο το καλύτερο» εξηγεί.
«Σκέψου: πυκνό ψωμί σίκαλης, νιφάδες ή κομμένη βρώμη (steel-cut oats), ή ολόκληρο κριθάρι».

Για να επιλέξεις την πιο υγιεινή επιλογή, πρόσεξε τη λίστα συστατικών και βεβαιώσου ότι οι λέξεις «ολικής άλεσης» βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Επίσης, δώσε προσοχή στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδανικά είναι τουλάχιστον πέντε γραμμάρια ανά μερίδα.

Το ψωμί σίκαλης βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές δημητριακών, καθώς προσφέρει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ενέργεια αργής απορρόφησης.

Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι να διασφαλίζεται ότι καταναλώνεις μια «ποικιλία» ποιοτικών δημητριακών ολικής άλεσης.

«Η ένταξη διαφορετικών δημητριακών στη διατροφή — από βρώμη και κινόα έως φαγόπυρο — αυξάνει τη διατροφική ποικιλομορφία και υποστηρίζει ένα πιο υγιές μικροβίωμα» κατέληξε η Τζέσικα.

Φωτογραφίες: Instagram, Associated Press

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Σχετικές αναρτήσεις