Skip to content

Μεγάλες φορολογικές πιέσεις για τις ελληνικές οικογένειες: Ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτει την πραγματικότητα

Η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες με παιδιά, και μάλιστα τα τελευταία στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να ελαφρύνει ουσιαστικά τη φορολογία για τους πολύτεκνους.

Αν και υπάρχουν εξαγγελίες και υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, στην πράξη, η επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά είναι σχεδόν ίδια με αυτήν των εργαζομένων χωρίς παιδιά, κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την έλλειψη αποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Το 2024, η φορολογική επιβάρυνση για έναν εργαζόμενο με δύο παιδιά άγγιξε το 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού, ενώ για έναν εργαζόμενο χωρίς παιδιά το ποσοστό αυξήθηκε στο 39,3%. Η διαφορά είναι ελάχιστη, αποδεικνύοντας ότι το κράτος δεν εφαρμόζει ουσιαστικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά οι οικογένειες με παιδιά θα έπρεπε να έχουν κάποια φορολογική στήριξη.

Η ελάχιστη διαφορά κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, ακολουθούμενη από χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Τουρκία, όπου η επιβάρυνση για τις οικογένειες είναι ίδια με εκείνη των εργαζομένων χωρίς παιδιά.

Όσον αφορά τη «φορολογική σφήνα» για τις οικογένειες με δύο παιδιά, το 2024 αυτή μειώθηκε μόλις κατά 0,05 μονάδες, φτάνοντας το 37,3%. Αυτό το ποσοστό παραμένει υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που κυμαίνεται γύρω από το 25,7%. Αντίστοιχα, για τις οικογένειες με δύο εργαζόμενους, η φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε κατά 0,27 μονάδες, φτάνοντας το 37,5%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 29,5%. Παρά τις μικρές μειώσεις που καταγράφηκαν για τις οικογένειες με δύο εργαζόμενους, το ποσοστό παραμένει αρκετά υψηλό, κάτι που δείχνει ότι η φορολογική πολιτική δεν έχει καταφέρει να αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Το 2024, η αύξηση του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά στην Ελλάδα ήταν 0,54%, φτάνοντας το 39,3%, και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων, χωρίς όμως να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι, οι φορολογούμενοι πληρώνουν περισσότερο φόρο, καθώς οι φόροι αυξάνονται περισσότερο από τα πραγματικά εισοδήματα. Στην περίπτωση των οικογενειών με δύο παιδιά, η φορολογική επιβάρυνση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με μια μικρή μείωση 0,05 μονάδων, που δείχνει για άλλη μια φορά την έλλειψη ουσιαστικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Η σύγκριση των φορολογικών επιβαρύνσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, τόσο σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης όσο και σε επίπεδο στήριξης των οικογενειών.

Η χώρα συνεχίζει να επιβαρύνει τα νοικοκυριά με υψηλούς φόρους και εισφορές χωρίς να προσφέρει πραγματική στήριξη στις οικογένειες, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο δίκαιη, στοχευμένη και αποτελεσματική φορολογική πολιτική που να στηρίζει ουσιαστικά τους πολίτες και ιδιαίτερα τις οικογένειες με παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Μαΐου

Όνειρο απατηλό η απόκτηση σπιτιού – Απολύτως ανέφικτη η αγορά κατοικίας για πάνω από τους μισούς Έλληνες

Νέο «έξυπνο» σύστημα από την ΑΑΔΕ για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή στα POS

Σχετικές αναρτήσεις