Skip to content

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνία Πολάκη-Παππά με Φάμελλο για το ποιοι θα ψηφίζουν για πρόεδρο σε κλίμα γενικότερης σύμπνοιας

Ολοκληρώνεται το μεσημέρι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα εγκρίνει τα κείμενα (Θέσεις και Καταστατικό) που θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο και θα λάβουν τελική έγκριση (ή απόρριψη) στο Συνέδριο.

Η κατάργηση των τάσεων που προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος και η Επιτροπή Καταστατικού δεν συναντά αντιρρήσεις στο εσωτερικό. Διαφωνία εκφράστηκε από τον Παύλο Πολάκη αλλά και τον Νίκο Παππά στην προσπάθεια Φάμελλου να περιορίσει το εκλογικό σώμα στην πιο πολιτικοποιημένη βάση με δεσμούς με το κόμμα. «Θα ψηφίζει για πρόεδρο η πραγματική βάση του κόμματος» είπε χθες, διακηρύσσοντας: «Τέρμα πια οι ψηφοφόροι του 2ευρου. Δεν μπορεί όποιος περνάει απέξω να ψηφίζει για πρόεδρο ενός προοδευτικού κόμματος».

Προτείνεται λοιπόν οι εκλογικοί κατάλογοι να κλείνουν έναν μήνα πριν την διαδικασία εκλογής προέδρου, κάτι που Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του θα επέχει και χαρακτήρα δήλωσης πολιτικής ένταξης. Με την έννοια ότι άλλη σχέση μέλους διεκδικεί με το κόμμα κάποιος που προνοεί για την εγγραφή του ως μέλους αρκετό διάστημα πριν την ημέρα της εκλογής προέδρου, και άλλη σχέση μπορεί να έχει κάποιος που μπορεί να ψηφίσει την ημέρα της εκλογής αλλά από κει και πέρα να μην εμφανιστεί ξανά.

Από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαφώνησε με αυτή την αλλαγή, επιχειρηματολόγησε υπέρ του να μείνει ως έχει η σημερινή πρόβλεψη, οι ψηφοφόροι να μπορούν να εγγράφονται την ημέρα της εκλογής.

Με ψηφοφορία θα λυθεί η διαφωνία

Η πλευρά Πολάκη θεωρεί ότι έτσι η διαδικασία εκλογής λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικού γεγονότος και επιτυγχάνεται άρα μαζική προσέλευση, ένδειξη ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, την οποία ο ίδιος έθεσε χθες ως προϋπόθεση για τον πρόεδρο, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω». Είπε επίσης, πως αν δεν ίσχυε αυτό, στις πρόσφατες εκλογές «δεν θα είχαν ψηφίσει 70 αλλά 25 χιλιάδες».

Και ο Νίκος Παππάς συμμερίζεται τις απόψεις Πολάκη και φέρεται να δηλώνει πως δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω από το ανοιχτό κόμμα».

Η συγκεκριμένη διαφωνία πιθανότατα θα λυθεί με ψηφοφορία στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η οποία θα έχει και χαρακτήρα καταγραφής των συσχετισμών περισσότερο.

Στο μεταξύ, μετά το πάθημα που έγινε μάθημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει δικλείδες ασφαλείας στην εκλογή προέδρου με όρους και προϋποθέσεις για να είναι κάποιος ή κάποια υποψήφιος.

Έτσι προτείνεται η υποχρεωτική κατάθεση πόθεν έσχες και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του κόμματος – αποδείχθηκε ότι η απόφαση αυτή ήταν σωστή στις πρόσφατες εκλογές, είπε χθες ο Σ. Φάμελλος, φωτογραφίζοντας την καταδίκη Κασσελάκη. Επίσης, θα πρέπει ο εκάστοτε υποψήφιος ή υποψήφια να είναι μέλος του κόμματος τα τελευταία 5 χρόνια, ή να έχει μία πλήρη θητεία ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Κι ακόμα ο υποψήφιος/α θα πρέπει να καταθέσει υπογραφές του 10% των μελών της ΚΕ (οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να υπογράψουν για έναν μόνο υποψήφιο/α) ή τις υπογραφές 5.000 μελών του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις Θέσεις, σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε ικανοποίηση – μάλιστα ευχαρίστησε την Επιτροπή Καταστατικού – για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται δικές του προτάσεις όπως το πέρασμα υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ, κλπ, ενώ φέρεται να επαίνεσε και τη δουλειά της Επιτροπής στο κομμάτι για τη Δικαιοσύνη.

Σήμερα αναμένεται και η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη, τον οποίο χθες στήριξαν Φάμελλος και Πολάκης, μάλιστα ο δεύτερος αναφερθηκε επιτιμητικά στην πρόταση του Βασίλη Κόκκαλη για αναστολή κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των τεμπών.

Διαβάστε επίσης:

«Σχέδιο Ανάκαμψη» χωρίς… λεφτά

Ο Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις με Τασούλα και Κωνσταντοπούλου

Κασσελάκης: Συνεργασία με την Ζωή για τα Τέμπη – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις όψεις του ίδιου διεφθαρμένου συστήματος

Σχετικές αναρτήσεις