Μια ομάδα περισσότερων από 350 διεθνών ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών υπέγραψαν μια επιστολή που δημοσιεύτηκε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ των Καννών και καταδικάζει τη δολοφονία της Φατμά Χασούνα, της 25χρονης Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ και πρωταγωνίστριας του ντοκιμαντέρ Put Your Soul on Your Hand and Walk.
Η Χασούνα σκοτώθηκε μαζί με 10 συγγενείς της σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειάς της στη βόρεια Γάζα τον περασμένο μήνα, την ημέρα μετά την ανακοίνωση του ντοκιμαντέρ ως μέρος της επιλογής ACID στις Κάννες.
Οι υπογράφοντες – στους οποίους περιλαμβάνονται οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ρούμπεν Έστλουντ, Γκάι Πιρς, Ραλφ Φάινς, Μελίσα Μπαρέρα, Γιώργος Λάνθιμος, Σούζαν Σάραντον, Αλφόνσο Κουαρόν και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ – καταγγέλλουν τη γενοκτονία στη Γάζα: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενώ η γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, αναφέρεται στην επιστολή η οποία δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Libération και στο αμερικανικό περιοδικό Variety.
«Ντρεπόμαστε για αυτή την παθητικότητα».
Η επιστολή προτρέπει επίσης τον κινηματογράφο να χρησιμοποιήσει τη μορφή τέχνης του για «να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία» και να είναι «παρών για να προστατεύσει τις καταπιεσμένες φωνές».
Καταλήγει: «Για τη Φατμά, για όλους εκείνους που πεθαίνουν στην αδιαφορία. Ο κινηματογράφος έχει καθήκον να μεταφέρει τα μηνύματά τους, να αντικατοπτρίζει τις κοινωνίες μας. Ας δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά».
Άλλοι υπογράφοντες είναι ο Μαρκ Ραφάλο, ο Βίγκο Μόρτενσεν, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, ο Κώστας Γαβράς, ο Μπράιαν Κοξ και πολλοί άλλοι.

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκινά σήμερα, με μια τελετή έναρξης με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τρεις ταινίες που δείχνουν την καταστροφή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δύο ντοκιμαντέρ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και μια τρίτη ταινία που γυρίστηκε στα βάναυσα μέτωπα του μεγαλύτερου πολέμου της Ευρώπης εδώ και 80 χρόνια πρόκειται να προβληθούν την «Ημέρα της Ουκρανίας».
Τίποτα παρόμοιο δεν έχει προγραμματιστεί για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά η ταινία για τη Χασούνα πρόκειται να «τιμήσει» τη μνήμη της, είπαν οι διοργανωτές.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Η Φατμά Χασούνα ήταν 25 ετών.
Ήταν μια Παλαιστίνια ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ. Έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού στις 16 Απριλίου 2025, την επομένη της ανακοίνωσης ότι η ταινία της Sepideh Farsi «Put Your Soul on Your Hand and Walk», στην οποία ήταν η πρωταγωνίστρια, είχε επιλεγεί στο τμήμα ACID του Φεστιβάλ Καννών.
Ήταν έτοιμη να παντρευτεί.
Δέκα συγγενείς της, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμονούσας αδερφής της, σκοτώθηκαν από το ίδιο ισραηλινό χτύπημα.
Από τις τρομερές σφαγές της 7ης Οκτωβρίου 2023, κανένας ξένος δημοσιογράφος δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει αμάχους. Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί εσκεμμένα. Συγγραφείς, κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες δολοφονούνται βάναυσα.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Χαμντάν Μπαλάλ, ο οποίος κέρδισε ένα Όσκαρ για την ταινία του “No Other Land”, δέχτηκε βάναυση επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους και στη συνέχεια απήχθη από τον στρατό, προτού αφεθεί ελεύθερος κάτω από διεθνή πίεση. Η έλλειψη υποστήριξης της Ακαδημίας Όσκαρ στον Μπαλάλ πυροδότησε οργή στα μέλη της και έπρεπε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αδράνειά της.
Ντρεπόμαστε για αυτή την παθητικότητα.
Γιατί ο κινηματογράφος, το έδαφος αναπαραγωγής κοινωνικά αφοσιωμένων έργων, φαίνεται να είναι τόσο αδιάφορο για τη φρίκη της πραγματικότητας και την καταπίεση που υφίστανται οι αδερφές και τα αδέρφια μας;
Ως καλλιτέχνες και πολιτιστικοί παράγοντες, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενώ λαμβάνει χώρα γενοκτονία στη Γάζα και αυτά τα ανείπωτα νέα πλήττουν σκληρά τις κοινότητές μας.
Τι νόημα έχουν τα επαγγέλματά μας αν όχι να αντλούμε μαθήματα από την ιστορία, αν δεν είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε τις καταπιεσμένες φωνές;
Γιατί αυτή η σιωπή;
Η ακροδεξιά, ο φασισμός, η αποικιοκρατία, η αντι-τρανς και αντι-LGBTQIA+ ρητορική, τα σεξιστικά, ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά και αντισημιτικά κινήματα δίνουν τη μάχη τους στο πεδίο της μάχης των ιδεών, επιτίθενται στις εκδόσεις, τον κινηματογράφο και τα πανεπιστήμια, και γι’ αυτό έχουμε καθήκον να πολεμήσουμε.
Ας αρνηθούμε να αφήσουμε την τέχνη μας να είναι συνένοχη στο χειρότερο.
Ας σηκωθούμε.
Ας κατονομάσουμε την πραγματικότητα.
Ας τολμήσουμε συλλογικά να το δούμε με την ακρίβεια της ευαίσθητης καρδιάς μας, ώστε να μην μπορεί πλέον να φιμωθεί και να καλυφθεί.
Ας απορρίψουμε την προπαγάνδα που αποικίζει συνεχώς τη φαντασία μας και μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του ανθρωπισμού μας.
Για τη Φατμά, για όλους αυτούς που πεθαίνουν στην αδιαφορία.
Ο κινηματογράφος έχει καθήκον να μεταφέρει τα μηνύματά του, να αντικατοπτρίζει τις κοινωνίες μας.
Ας δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά».
Διαβάστε επίσης:
Η υπόθεση Κοεμτζή στη θεατρική σκηνή: Ο Κιμούλης σκηνοθετεί έναν μονόλογο στην ψυχή ενός εγκληματία
«Τρίτη και 13»: Η «καταραμένη» μέρα που τραγουδήθηκε και έγινε ταινία!