Πόσο «πράσινο» αντέχει η τσέπη σου; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, προχωρά στην εφαρμογή του ETS2 (Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών 2) από το 2027. Αν και πρόκειται για ένα μέτρο περιβαλλοντικής πολιτικής, οι συνέπειές του θα είναι άμεσα αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης.
Τι είναι το ETS2
Το ETS2 αποτελεί τη δεύτερη φάση του συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων (ETS) της Ε.Ε., το οποίο έως τώρα αφορούσε κυρίως τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή. Το νέο σύστημα, όμως, θα επεκταθεί και σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα τα νοικοκυριά, όπως:
-Η κατανάλωση καυσίμων για ιδιωτικά οχήματα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης)
-Η θέρμανση κτιρίων με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο
Τι είναι τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν έμμεσο φόρο που επιβάλλεται σε όσους το αντικείμενο εργασιών και οι πρακτικές, συμβάλουν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απλοϊκά δοσμένο, πρόκειται για «κουπόνια» τα οποία οφείλουν να προμηθεύονται οι υπαγόμενοι στο φόρο, για να συνεχίσουν να… επιβαρύνουν το κλίμα.
Τα «κουπόνια» αυτά, θα τα προμηθεύονται από βιομηχανίες και εταιρείες οι οποίες έχουν συμμορφωθεί με τις επιταγές της ΕΕ και εκπέμπουν λιγότερο CO2. Eν ολίγοις, μπορούν να πωλήσουν τα πλεονάζοντα δικαιώματα τους, σε άλλους, σε ένα «αλισβερίσι» που θυμίζει χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Ως εκ τούτων, οι εταιρείες διανομής καυσίμων θα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται τελικά στον καταναλωτή.
Διαβάστε τι θα έχει αυτό ως αποτέλεσμα στο autotypos.gr
Διαβάστε επίσης:
Γκαρσονιέρα ή parking; Έχουν ξεφύγει οι τιμές για αγορά και ενοικίαση θέσης
Ο Τραμπ… «πατάει φρένο» στους δασμούς για τα αυτοκίνητα – Οι κινήσεις για να μειωθεί ο αντίκτυπος
Έρχεται το πρώτο υβριδικό KGM, αποτέλεσμα μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας