Skip to content

Αλλαγή επιχειρηματικού τοπίου με ψηφιακά παραστατικά

  • Ενημέρωση της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο για όλα τα στοιχεία των εμπορευμάτων
  • Στο στόχαστρο η απόκρυψη τζίρου και η κλοπή ΦΠΑ
  • Θα είναι δυνατός η έλεγχος των αγαθών από τον παραλήπτη

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται από τις 2 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με την υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής (ΨΔΑ) για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, ενώ από 1η Δεκεμβρίου το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την αγορά.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο για την ΑΑΔΕ την ποσότητα, το είδος και τη διαδρομή των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά με την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής που, σε πρώτη φάση, γίνεται υποχρεωτικό για 155.415 επιχειρήσεις στους τομείς των καυσίμων, των οικοδομικών και ιατρικών υλικών καθώς και αγροτικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά, θα διαβιβάζουν τα δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA, θα ενημερώνεται ο λήπτης των αγαθών, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης. Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου με τη μη έκδοση ή έκδοση εικονικών παραστατικών καθώς και κλοπής ΦΠΑ.

Εφαρμογή σε δύο φάσεις

Η εφαρμογή του νέου συστήματος γίνεται σε δύο φάσεις. Από τις 2 Ιουνίου ξεκινά η πρώτη φάση για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίες υποχρεούνται να εκδίδουν και να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής μέσω της πλατφόρμας myDATA. Εξαιρούνται μόνο οι οντότητες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ, εφόσον είναι θυγατρικές αλλοδαπών και χρησιμοποιούν το εμπορικό – λογιστικό ERP της μητρικής τους, καθώς και οι επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά και οικοδομικά υλικά ανεξαρτήτως τζίρου.

Έτσι λοιπόν από τις 2 Ιουνίου 2025 με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς με ψηφιακό δελτίο αποστολής θα πρέπει να διακινούν τα προϊόντα τους οι ακόλουθες κατηγορίες:

● Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για το φορολογικό έτος 2022.

● Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων.

● Από την 1η Δεκεμβρίου 2025 το μέτρο επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και ενεργοποιείται πλήρως η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει και την ψηφιακή παρακολούθηση της φυσικής διακίνησης. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται η σάρωση QR Code των παραστατικών κατά την παραλαβή, θα δηλώνεται η ώρα εκκίνησης της μεταφοράς, ενώ θα είναι δυνατός και ο ποσοτικός / ποιοτικός έλεγχος των αγαθών από τον παραλήπτη.

Βαριά πρόστιμα

Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να εκδίδουν χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα δελτία χωρίς τη σωστή μορφή, θεωρείται ότι δεν έχουν εκδώσει καθόλου παραστατικό, κάτι που οδηγεί άμεσα σε χρηματικό πρόστιμο. Από τον Ιούνιο, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 1.000 για διπλογραφικά, ενώ από τον Δεκέμβριο μπορεί να φτάσει στις 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα με νέα υπουργική απόφαση που βρίσκεται υπό εξέταση.

Η ώρα έναρξης διακίνησης πρέπει να δηλώνεται, έστω και κατά προσέγγιση στην πρώτη φάση. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα ακύρωσης ενός δελτίου πριν ξεκινήσει η αποστολή. Αν η διακίνηση ξεκινά ή καταλήγει σε σημείο εκτός εγκατάστασης της επιχείρησης θα συμπληρώνεται η διεύθυνση του εξωτερικού χώρου στο κατάλληλο πεδίο, χωρίς να αναγράφεται αριθμός εγκατάστασης. Θα επιτρέπεται επίσης η έκδοση παραστατικού νωρίτερα από τη διακίνηση, με χρονική απόσταση έως πέντε ημερών.

Το χρονοδιάγραμμα

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα επεκταθεί όμως σε όλο το φάσμα της αγοράς σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών:

Έως και τις 30.11.2025 προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τις λοιπές επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής και υποχρεωτική από 1.12.2025.

Από 1.8.2025 έως και 30.11.2025 προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη δεύτερη φάση για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων

Από 1.12.2025 διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την εφαρμογή της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

● Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

● Φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ.

● Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

● Διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.

● Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.

● Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.

● Διακίνηση παγίων υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακινούνται με σκοπό την πώλησή τους και διακίνηση ανταλλακτικών παγίων μεταξύ των εγκαταστάσεων της οντότητας, εφόσον δεν αποτελούν γι’ αυτήν αντικείμενο εμπορίας και προορίζονται αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις εγκαταστάσεις της.

● Διακίνηση αποθεμάτων εντός της ίδιας εγκατάστασης της οντότητας ή μεταξύ επαγγελματικών εγκαταστάσεων αυτής, οι οποίες απέχουν έως και 10 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

● Διακίνηση αυτούσιων λατομικών προϊόντων (άμμου, σκύρου κ.λπ.) από κατασκευαστικές οντότητες, τα οποία παράγονται από τις ίδιες οντότητες για τα έργα που εκτελούνται από αυτές, μεταλλεύματος, από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και από εργοτάξιο σε χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και εκφόρτωσης κατά περίπτωση, που ενεργούνται από μεταλλευτικές οντότητες και πέτρας, χαλικιού, αργιλοπετρώματος και αργιλοχώματος από οντότητες παραγωγής αδρανών υλικών, ασβέστη και τσιμέντου, από τους χώρους περισυλλογής ή εξόρυξης στους χώρους επεξεργασίας,

● Διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές, που παρακολουθείται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος».

● Συναλλαγές λιανικής εφόσον συνοδεύονται από παραστατικό αξίας, με εξαίρεση τις διακινήσεις μέσω οντότητας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών καθώς και τις διακινήσεις ενεργειακών προϊόντων (καυσίμων).

● Διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών προς τις εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών ή απευθείας προς τους συνδρομητές από τις επιχειρήσεις έκδοσης ή διακίνησης των ειδών αυτών.

Διαβάστε επίσης

Στεγαστικό πρόβλημα: Νέες πρωτοβουλίες μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων

Τα νέα καταστήματα της εφορίας υπόσχονται καλύτερη εξυπηρέτηση χωρίς περιττές καθυστερήσεις και προβλήματα

Οι τιμές των σπιτιών στην Αττική ανεβαίνουν ξανά, με το κέντρο και τα προάστια να «καίνε»

Σχετικές αναρτήσεις