Το μαζικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία τη Δευτέρα έπιασε τους περισσότερους απροετοίμαστους να αναρωτιούνται πώς θα περάσει η μέρα χωρίς ρεύμα.
Το BBC ήρθε σε επαφή με παθόντες και τους ρώτησε τι τους βοήθησε να συνεχίσουν τη ζωή τους και ποια είδη πρώτης ανάγκης για διακοπή ρεύματος τους έλειπαν.
Μετρητά
Μετά το μαζικό μπλακ άουτ σχηματίστηκαν ουρές σε όσα ΑΤΜ λειτουργούσαν ακόμα καθώς τα καταστήματα δεν δέχονταν πλέον πληρωμές με κάρτες. «Καταφέραμε να πληρώσουμε τους καφέδες μας με κάρτα όταν ξεκίνησε η διακοπή, [αλλά αργότερα] δεν είχαμε μετρητά, οπότε δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε τίποτα», δήλωσε στο BBC ο 26χρονος Ed Rowe από τη Μαδρίτη. «Όλα τα εστιατόρια που ήταν ανοιχτά λειτουργούσαν μόνο με μετρητά». Η Grace O’Leary, 32 ετών, η οποία ζει επίσης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, είπε ότι αυτή και η μητέρα της μετρούσαν κέρματα για να δουν αν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει κρασί από ένα μαγαζί στη γειτονιά. «Τα μετρητά, προφανώς, είναι στην πραγματικότητα ο βασιλιάς», τόνισε.
Ράδιο
Η διακοπή ρεύματος οδήγησε επίσης σε διακοπή της ενημέρωσης και δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση σε ίντερνετ ή τηλεόραση. «Η πλήρης απώλεια επικοινωνίας ήταν το πιο συγκεχυμένο και ανησυχητικό πράγμα… μείναμε μόνο να κάνουμε εικασίες για την αιτία και να συνδυάζουμε νέα από κόσμο στη γειτονιά», δήλωσε ο Daniel Clegg από τη Βαρκελώνη που όπως δήλωσε μάλιστα κοιτούσε στον ουρανό για να δει αν τα αεροπλάνα εξακολουθούν να πετούν.
Οι ηλικιωμένοι Siegfried και Christine Buschschlüter, που ζουν στην ύπαιθρο, έξω από τη Μαδρίτη στράφηκαν σε ένα παλιό ραδιόφωνο και συντονίστηκαν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μάθουν τι συμβαίνει. «Ήταν μια αρκετά παράξενη κατάσταση. Γεννήθηκα στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του πολέμου και αυτό μου θύμισε εκείνες τις μέρες που οι γονείς μου προσπαθούσαν να μάθουν κάποια νέα – με γύρισε πίσω στο χρόνο», δήλωσε η 82χρονη Christine.
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής βασίζεται πια σε φούρνους μικροκυμάτων και air fryers. Τη Δευτέρα ωστόσο καταναλωτές έκαναν ουρές στα σούπερ μάρκετ και αγόρασαν πανικόβλητοι είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές που όπως τονίζει το BBC θύμισαν κάτι από την πανδημία Covid-19. «Αγοράσαμε πολλά τρόφιμα που δεν επρόκειτο να χαλάσουν, όπως τόνο σε κονσέρβες, για παν ενδεχόμενο», δήλωσε ο ηθοποιός Χάιμε. Η Lesley Elder από την Φορτούνα στη νοτιοανατολική Ισπανία τόνισε από την πλευρά της ότι το πιο δύσκολο ήταν να βρουν τρόφιμα που δεν χρειάζονται ζέσταμα. «Έτσι καταλήξαμε να φάμε ζαμπόν και τυρί για δείπνο», είπε και σημείωσε ότι θα της ήταν χρήσιμο να είχε μία μικρή γκαζιέρα.
Κεριά και φακοί
Ο Richard, ο οποίος ζει στην ισπανική πόλη Alcalá de Henares και στον ελεύθερο χρόνο του φτιάχενι κεριά, είπε ότι ούτε ένα φως του δρόμου δεν ήταν αναμμένο όταν έπεσε η νύχτα. «Οι άνθρωποι έψαχναν τον δρόμο τους με το φως των φακών. Ήταν αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπω τη θέα από το παράθυρό μου εντελώς μαύρη, ειδικά επειδή μένω δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης», περιέγραψε. Η Sarah Baxter, από τη Βαρκελώνη, είπε ότι χρησιμοποίησε ακόμη και μια εστία κεριού για να ζεστάνει φαγητό. «Ήταν πολύ πιο ασφαλές από μια σόμπα προπανίου για κάμπινγκ μέσα στο διαμέρισμα», συνέχισε. Αξίζει να σημιωθεί ωστόσο ότι η χρήση κεριού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως έγινε γνωστό, μετά το μπλακ άουτ, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην περιοχή Καραμπαντσέλ, στο νότιο τμήμα της Μαδρίτης, μετά από φωτιά στο διαμέρισμά της από κερί.
Powerbank
Στη Μαδρίτη, οι άνθρωποι έκαναν ουρά έξω από καταστήματα τεχνολογίας για να αγοράσουν powerbank. Η Sarah Baxter βασίστηκε σε ένα ηλιακό φορτιστή για να έχει μπαταρία στο κινητό της και τον δάνεισε και στην ηλικιωμένη γειτόνισσά της.
Η Lesley Elder τόνισε μία άλλη έλλειψη που αποτελεί σημάδια υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνολογία και το πόσο έχουμε απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά μέσα: τελείωσε η μπαταρία του Kindle της και έτσι δεν μπορούσε να διαβάσει βιβλίο.
Συν ένα μεγάλο μάθημα
Για κάποιους πάντως αυτό το διάλειμμα από την πρόσβασή στο διαδίκτυο και τις συσκευές ήταν κάτι σαν ανακούφιση. «Όλοι βασίζονται στην τεχνολογία τόσο πολύ που είναι μια ωραία υπενθύμιση ότι μπορούν να είναι πιο ανεξάρτητοι», είπε ο Ed Rowe. «Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν σημαντικό, γιατί μας έκανε να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι και πιο προσεκτικοί σχετικά με τις συνήθειές μας», δήλωσε η 24χρονη Sara Francisco από τη Λεϊρία, στην κεντρική Πορτογαλία.