Κλιμάκια μηχανικών μεταβαίνουν σήμερα στην Εύβοια, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τουλάχιστον 50 κτήρια από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.
Όπως αναφέρει το ΕΡΤNews, υπάρχουν ρωγμές όχι μόνο σε σπίτια και καταστήματα αλλά και σε σχολεία. Ήδη μηχανικοί έχουν αρχίσει τον έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων, ενώ αναμένεται κλιμάκιο των Κτηριακών Υποδομών προκειμένου να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα σχολεία τα οποία είναι κλειστά στο Μαντούδι, στο Προκόπι, στο Πήλι. Το μόνο σχολείο που είναι ανοιχτό είναι το 1ο ΕΠΑΛ Εσπερινό και Γενικό Λύκειο στο Μαντούδι, γιατί είναι και εξεταστικό κέντρο.
Δεκάδες είναι οι ζημιές και σε σπίτια σύμφωνα με τα στοιχεία από το κοινοτικό κατάστημα όπου δηλώνουν οι κάτοικοι τις βλάβες, προκειμένου τα συνεργεία των μηχανικών να περάσουν για έλεγχο. Τρία σπίτια έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα.
Οι οικογένειες αυτές φιλοξενούνται είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε έχει μεριμνήσει ο Δήμος να φιλοξενηθούν στον ξενώνα της Μητρόπολης μέχρι να περάσει και ο δεύτερος έλεγχος από τα σπίτια τους, για να γνωρίζουν με σιγουριά αν τα σπίτια αυτά μπορούν να κατοικηθούν ή όχι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, οι περισσότερες ζημιές στα σπίτια είναι στην τοιχοποιία, οπότε είναι επισκευάσιμα.
Καραστάθης: «Βλέπουμε μια ομαλή σχετικά εξέλιξη»
«Βλέπουμε μια ομαλή σχετικά εξέλιξη. Είχαμε 44 σεισμούς από την αρχή της ακολουθίας μέχρι τώρα. Το τελευταίο 12ωρο ήταν αρκετά ήσυχο, είχαμε μόνο 8 σεισμούς, μικρούς», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Οι σεισμοί δεν είχαν μεγάλο μέγεθος, που να δικαιολογούν έντονη μετασεισμική ακολουθία. Θα μπορούσε το φαινόμενο να λήξει και τώρα. Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος μετασεισμός σε αυτή την ακολουθία», εξήγησε.
Όπως είπε, οι ζημιές οφείλονται στην μεγάλη εγγύτητα των επικέντρων, που είναι στην οικιστική ζώνη, αλλά και στα κτήρια. «Δηλαδή, τα κτήρια ήταν παλιά, φάνηκε ότι δεν αντεπεξήλθαν σωστά σε αυτού του μεγέθους τη δόνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Παπαζάχος: «Υπάρχει ένα μεγάλο ενεργό ρήγμα στην περιοχή – Να παραμείνουμε επιφυλακτικοί»
«Θα πρέπει να είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί. Οι ακολουθίες δεν κλείνουν τόσο γρήγορα, ούτε τόσο απότομα», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Πολλές φορές εμφανίζονται τέτοιες μικρό-παροδικές αυξομειώσεις σεισμικότητας. Νομίζω θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τη δραστηριότητα όλη αυτή την εβδομάδα, επειδή ακριβώς η δραστηριότητα επέμενε, επειδή υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ενεργό ρήγμα στην περιοχή, το οποίο είναι από το Προκόπι και πηγαίνει προς τα βορειοανατολικά, προς το Πήλι, στην παραλία και ενδεχομένως συνεχίζει και μέσα στη θάλασσα με ένα μήκος τάξης των 10 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξη των 5,5 ή μεγαλύτερο. Επειδή υπάρχουν παλιά κτήρια στην περιοχή που δεν έχουν εχέγγυα σεισμικής επάρκειας, για αυτό τον λόγο πρέπει δυστυχώς τις επόμενες ημέρες να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία», τόνισε.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι έχουμε πάρα πολλές ακολουθίες στον ελληνικό χώρο που κρατάνε δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ξέρω ότι αυτό δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστο, αλλά έχουμε τέτοιες ακολουθίες οι οποίες έχουν κρατήσει μήνες και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και πάνω από ένα χρόνο. Συνήθως όμως είναι φαινόμενα που μέσα σε μία δύο εβδομάδες ολοκληρώνονται και δείχνουν τουλάχιστον τις διαθέσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους επισκεφθεί ο Εγκέλαδος. Και λίγο αργότερα θα γίνει κάποιος ξεχασμένος, μικρότερος σεισμός, αλλά τουλάχιστον να φύγουμε από αυτή την έντονη φάση που είμαστε τώρα με τους απανωτούς σεισμούς. Συνεπώς, δυστυχώς θα πρέπει να πάμε στη λογική του βλέποντας και κάνοντας πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη εβδομάδα».
Εξήγησε ότι κάποιος, ο οποίος μένει στην περιοχή και μένει σε ένα σύγχρονο σπίτι το οποίο παρόλο που δέχτηκε αυτούς τους σεισμούς δεν έπαθε τίποτα, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και να μην μένει στο σπίτι του.
«Κάποιος όμως, ο οποίος μένει σε ένα παλιό σπίτι, το οποίο είναι πλινθόκτιστο, το οποίο έχει εμφανίσει ρωγμές ή οτιδήποτε άλλο από τους συγκεκριμένους σεισμούς που έδωσαν αρκετά μεγάλες επιταχύνσεις, είναι πολύ απλό: Δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Είδα σήμερα και χθες ότι κατοικούνται κτήρια τα οποία είναι κίτρινα, παραμένουν μέσα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ένα 5.2 μπορεί να γίνει σε τρία λεπτά από τώρα που μιλάμε, να δώσει σημαντικές επιταχύνσεις και να οδηγήσει σε αστοχίες και καταρρεύσεις. Δεν υπάρχει λύση για τους σεισμούς. Λύση για τους σεισμούς είναι μία αντισεισμική κατασκευή. Αν κάποιος μένει σε ένα παλιό σπίτι το οποίο δεν έχει κανένα εχέγγυο της μικρής προστασίας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μένει στο σπίτι εν μέσω μιας τέτοιας ακολουθίας», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Μεθυσμένη τουρίστρια έκανε άνω κάτω την πτήση από Μάντσεστερ – Συνελήφθη στο αεροδρόμιο
Η Ίος στους 10 top προορισμούς της Ευρώπης με τις ομορφότερες παραλίες (photos)