5 λόγοι για να κάνετε μαθήματα μέσω Skype

Διδασκαλία αγγλικών εξ αποστάσεως: 5 λόγοι για να τη προτιμήσετε

Διδασκαλία αγγλικών εξ αποστάσεως 5 λόγοι για να τη προτιμήσετεΟι νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το διαδίκτυο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας, ένα από αυτά είναι και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Χάρη στις εφαρμογές όπως το Skype ένας καθηγητής μπορεί στην ουσία να κάνει οnline μαθήματα αγγλικών στους μαθητές του χωρίς να χρειάζεται ούτε αυτός αλλά ούτε και ο εκάστοτε μαθητής να μετακινηθεί από το σπίτι του. Πρόκειται για μία μέθοδο διδασκαλίας με πολλά πλεονεκτήματα την οποία ωστόσο πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν καθώς είναι συνηθισμένοι στις πιο κλασικές μεθόδους, όπως τα φροντιστήρια και τα διά ζώσης ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτό ωστόσο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και λάθος.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς λόγους για τους οποίους τα μαθήματα Αγγλικών εξ αποστάσεως μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα και αποδοτικά.

Οικονομία χρόνου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των μαθημάτων εξ αποστάσεως είναι το γεγονός ότι ούτε ο δάσκαλος αλλά ούτε και ο μαθητής χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι τους για να πάνε σε κάποιος φροντιστήριο ή άλλο χώρο μαθήματος. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο εξοικονομούν χρόνο τον οποίο ο καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει για την βελτίωση του προγράμματος διδασκαλίας του και ο μαθητής για την ξεκούραση του αλλά και για μελέτη. Ως εκ τούτου, αυτός ο τύπος διδασκαλίας είναι ιδανικός για όσους δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

Απόλυτα εξατομικευμένη εμπειρία μάθησης

Για να μάθει κανείς σωστά μία ξένη γλώσσα θα πρέπει να τη διδαχθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αλλά και τις ανάγκες του, οι οποίες και δεν είναι οι ίδιες για τον κάθε μαθητή. Τα ιδιαίτερα μαθήματα εξ ορισμού προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες στον καθηγητή να διαμορφώσει το μάθημα του ανάλογα με τον κάθε μαθητή του, τα μαθήματα εξ αποστάσεως όμως του δίνουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Αφού ο καθηγητής διδάσκει από το σπίτι του και τον υπολογιστή του, άρα έχει πρόσβαση σε όλο το διδακτικό υλικό του, αυτό σημαίνει πως μπορεί να προσαρμόσει «on the fly» το μάθημα του αμέσως μόλις διαπιστώσει κάποιο κενό ή πρόβλημα του μαθητή του, το οποίο και χρειάζεται άμεση επίλυση. Με άλλα λόγια, το μάθημα εξ αποστάσεως μπορεί να προσαρμόζεται στον κάθε μαθητή ακόμη και κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας.

Χρήση των πλέον μοντέρνων τεχνικών διδασκαλίας και διδακτικού υλικού

Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλά φροντιστήρια αλλά και ιδιαίτερα μαθήματα πολλές φορές δεν καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και τη προσοχή των μαθητών καθώς πρόκειται συνήθως για κείμενα και μαγνητοφωνημένες συζητήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της διδασκαλίας και άρα όχι φυσικές. Με τη χρήση του υπολογιστή ο καθηγητής των μαθημάτων εξ αποστάσεως μπορεί να χρησιμοποιήσει αυθεντικό υλικό για τη διδασκαλία του, κατευθείαν από το διαδίκτυο. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιεί και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και interactive στοιχεία για να κάνει το μάθημα του ακόμη πιο ελκυστικό κι ευχάριστο για τον μαθητή του.

Μοναδική επαφή με τον δάσκαλο

Λόγω του ότι τα μαθήματα εξ αποστάσεως βασίζονται στο διαδίκτυο, ο καθηγητής είναι σχεδόν πάντα στη διάθεση του μαθητή είτε μέσω email είτε μέσω κλήσεων στο Skype.Ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε είναι το google site της Δημητρας Πετκακη  το οποίο παρέχει οδηγίες για απομακρυσμένη εκμάθηση αγγλικών.

Αν ο μαθητής έχει κάποια ερώτηση δεν θα περιμένει μέχρι το επόμενο μάθημα για να πάρει μία απάντηση, αλλά θα ρωτήσει αμέσως τον καθηγητή του με κάποιο πρόγραμμα επικοινωνίας και αυτός θα του απαντήσει όταν μπορέσει ή θα κανονίσει κάποιο έκτακτο Skype session για να συζητήσουν καλύτερα.

Οικονομία χρημάτων

Τα μαθήματα εξ αποστάσεως συνήθως γίνονται με υλικό που παρέχει ο καθηγητής, τις περισσότερες φορές ψηφιακά, οπότε το κόστος του υλικού περιλαμβάνεται στο κόστος του κάθε μαθήματος. Επιπλέον, ο μαθητής είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα χρειαστεί να αγοράσει κάποιο βιβλίο, πράγμα που θα τον βοηθήσει να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα αφού τα βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι πολύ ακριβά. Τα εξ αποστάσεως μαθήματα χρεώνονται είτε με την ώρα, είτε με το μάθημα και η τιμή τους είναι συνήθως η ίδια, αν όχι και λίγο φθηνότερη, από αυτή των παραδοσιακών ιδιαίτερων μαθημάτων.