Μοιράσου με!

Τι πρέπει να κάνει ο κουμπάρος πριν αλλά και κατά τον γάμο

Ένα από τα πρώτα «προβλήματα» με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπο ένα ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί είναι η επιλογή κουμπάρου. Ο κουμπάρος ή η κουμπάρα έχει ιδιαίτερη θέση στη τελετή του γάμου κι έτσι η επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Αν λοιπόν ένα ζευγάρι φίλων σου ζητήσει από σένα να τους παντρέψεις, να ξέρεις ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη τιμή, στην οποία και θα πρέπει να ανταποκριθείς όσο το δυνατόν καλύτερα για να πάει η μέρα του γάμου των φίλων σου όσο το δυνατόν καλύτερα και να την θυμούνται όλοι οι καλεσμένοι για πάντα, για τους σωστούς λόγους.

Τι κάνει όμως ένας κουμπάρος στους γάμους; Όπως πιθανότατα να γνωρίζεις, ο κουμπάρος είναι «υπεύθυνος» για τις βέρες και τα στέφανα. Η διαδικασία όσον αφορά τις βέρες είναι σχετικά εύκολη και γίνεται σε μεγάλο βαθμό με τη καθοδήγηση και την βοήθεια του παπά ενώ η επιλογή τους συνήθως γίνεται από το ίδιο το ζευγάρι και όχι τον κουμπάρο. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, είναι τα στέφανα και ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που διανύουμε ώστε να βρεις οικονομικά στέφανα γάμου, καλής ποιότητας αλλά και να είναι τα κατάλληλα για το ζευγάρι που θα παντρέψεις. Τα στέφανα τα επιλέγει συνήθως ο κουμπάρος, επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος έχει αρκετά μεγάλη ανάμειξη στο μέρος που αφορά τα στέφανα και είναι και ιδιαίτερα ορατός στους καλεσμένους και τις κάμερες.

Αν λοιπόν πρόκειται να γίνεις κουμπάρος κι έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι, μην ανησυχείς: σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιλογή στεφάνων αλλά και το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνεις με αυτά κατά τη τελετή του γάμου.

Πως θα επιλέξεις τα σωστά στέφανα γάμου

Η επιλογή στεφάνων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεσαι. Φρόντισε απλά να μιλήσεις με τους φίλους σου και να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για τον γάμο αλλά και το πως θα ήθελαν να είναι τα στέφανα τους. Από εκεί και μετά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έρθεις σε επαφή με καταστήματα με είδη γάμου και να μοιραστείς μαζί τους όσα σου είπαν οι φίλοι σου προκειμένου να σου κάνουν τις καλύτερες δυνατές προτάσεις. Εννοείται ότι μπορείς να ζητήσεις και τη γνώμη του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής.

Με άλλα λόγια, η επιλογή στεφάνων μπορεί να είναι αρκετά απλή, αρκεί να επικοινωνήσεις σωστά με τους φίλους σου και με την επιχείρηση ειδών γάμου. Ας δούμε λοιπόν τώρα τι πρέπει να κάνεις και όταν θα έρθει η ώρα να «χρησιμοποιήσεις» τα στέφανα στην εκκλησία.

Τι πρέπει να κάνει ο κουμπάρος με τα στέφανα στην εκκλησία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα στέφανα θα πρέπει να ευλογηθούν από τον παπά πριν να αναλάβει ο κουμπάρος να κάνει τις περίφημες αλλαγές. Ο παπάς τοποθετεί τα στέφανα πάνω στο Ευαγγέλιο και τα ευλογεί και μόλις τελειώσει, τα τοποθετεί πάνω στο κεφάλι του ζευγαριού λέγοντας «στέφεται ο δούλος του Θεού τάδε την δούλη του Θεού δείνα». Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σαν στέψη κι εδώ είναι που ξεκινά ο ρόλος του κουμπάρου.

Μόλις ο παπάς σου κάνει το σχετικό νόημα ή αφού ακούσεις τα παραπάνω λόγια, θα πρέπει να «αλλάξεις» τα στέφανα τρεις φορές. Το νούμερο τρία είναι συμβολικό και συμβολίζει την Αγία Τριάδα αλλά και την αλληλοσυμπλήρωση του ζευγαριού. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν «σταυρωτά», με άλλα λόγια, το δεξί σας χέρι θα πρέπει να περνά πάνω από το αριστερό και αντίθετα.

Αφού γίνουν οι αλλαγές, ο παπάς θα ξεκινήσει τον περίφημο χορό του Ησαΐα. Σε αυτή τη φάση ο κουμπάρος βρίσκεται πίσω από το ζευγάρι και κρατά τα στέφανα στα κεφάλια των νεόνυμφων. Τόσο το ζευγάρι όσο και ο κουμπάρος ακολουθούν τον παπά. 

Όπως βλέπεις, τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά απ’ ότι φαντάζεσαι. Αν είσαι ακόμα αγχωμένος, δες ένα από τα πολλά βίντεο γάμου που υπάρχουν στο YouTube και δώσε βάση στις κινήσεις του κουμπάρου, διαβάζοντας παράλληλα και αυτό το άρθρο!