Μοιράσου με!
polithrones-saloniou

Τα trends στις πολυθρόνες δεν αλλάζουν πολύ συχνά, αλλά όταν αλλάζουν, οι αλλαγές επηρεάζουν πάρα πολύ τη διακόσμηση και γενικά δίνουν το γενικό στιλ και τον τόνο στο interior design.

Αυτό συμβαίνει γιατί απλά οι σχεδιαστές και οι επιχείρησεις κατασκευής και πώλησης επίπλων επικεντρώνονται συχνά στα πιο trendy σχέδια και αντικείμενα, αφού αυτά είναι που θα πουλήσουν και περισσότερο. Στις μέρες μας λοιπόν μπορούμε να πούμε πως βλέποντας τους καταλόγους πωλήσεων αλλά και τις προτάσεις των σχεδιαστών, η κορυφαία τάση στις πολυθρόνες είναι ο μινιμαλισμός.

Οι μίνιμαλ πολυθρόνες είναι σχεδόν σε όλες τις σελίδες των καταλόγων των μεγάλων επιχειρήσεων επίπλου και τις βλέπουμε και σε πάρα πολλές φωτογραφήσεις και άρθρα περιοδικών design και διακόσμησης. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά τους; Πότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις πολυθρόνες σαλονιού μίνιμαλ; Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά.

Απλά υλικά

Οι μίνιμαλ πολυθρόνες κατασκευάζονται από σχετικά απλά υλικά. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει ότι τα υλικά κατασκευής τους δεν είναι ανθεκτικά ή καλής ποιότητας. Απλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα υλικά που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή του κάθε επίπλου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δούμε απλά μέταλλο ή ξύλο μαζί με ύφασμα ή δέρμα. Μία ξύλινη καρέκλα με μεταλλικές λεπτομέρειες και δερμάτινη επένδυση απλά δεν είναι μίνιμαλ.

Μονοχρωμίες

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μινιμαλιστικού σχεδιασμού είναι η μονοχρωμία. Για να μπορεί να θεωρείται μία πολυθρόνα ή οποιοδήποτε άλλο έπιπλο ή αντικείμενο μίνιμαλ, δεν θα πρέπει να έχει πολλά κι έντονα χρώματα και σχέδια. Συνήθως λοιπόν θα δούμε το ίδιο χρώμα σε όλα τα χρώματα μίας μίνιμαλ πολυθρόνας και αυτό μπορεί και πολλές φορές να είναι και σχετικά απαλό. Επιπλέον, συχνά οι μίνιμαλ πολυθρόνες χρησιμοποιούν βασικά χρώματα όπως το άσπρο, το μαύρο και το μπλε. Αυτό που αποκλείεται να δείτε σε μία πολυθρόνα που ισχυρίζεται πως είναι μίνιμαλ είναι εμπριμέ σχέδια και λαχούρια.

Έλλειψη διακόσμησης – πολυτέλειας

Οι κλασικές ή πιο μαξιμαλιστικές πολυθρόνες διακρίνονται για τον έντονο διάκοσμο τους και την πολυτέλεια που αυτός αποπνέει. Δεν είναι σπάνιο να δει κανείς κλασικές πολυθρόνες σε σαλόνια που μοιάζουν σαν να έχουν έρθει κατευθείαν από τις Βερσαλλίες. Οι μίνιμαλ πολυθρόνες δεν έχουν σχεδόν καθόλου διάκοσμο και γενικά έχουν μια πιο καθαρή και μοντέρνη εικόνα. Αν δεν τις βλέπατε σε κάποιο σαλόνι, θα μπορούσατε κάλλιστα να τις βρίσκατε σε κάποια γκαλερί.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι το γεγονός ότι οι μίνιμαλ πολυθρόνες δεν είναι πολυτελείς σε σημαίνει ότι δεν είναι και άνετες. Η πολυτέλεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί κι ένδειξη ή απόδειξη άνεσης για μία πολυθρόνα. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι ακόμη και η πιο πολυτελής πολυθρόνα μπορεί να μην είναι αρκετά άνετη.

Οι μινιμαλιστικές πολυθρόνες δεν κάνουν συμβιβασμούς όσον αφορά την άνεση, ωστόσο καλό είναι να κάθεστε για λίγο σε οποιαδήποτε πολυθρόνα, άσχετα από το αν είναι κλασική ή μοντέρνα, πριν να την αγοράσετε.

Είναι οι μίνιμαλ πολυθρόνες η καλύτερη λύση για τον χώρο μου;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορείτε να τη δώσετε μόνο εσείς οι ίδιοι. Το γεγονός ότι ένα trend είναι δημοφιλές και «πουλάει» δε σημαίνει ότι πρέπει να αρέσει και σε όλο τον κόσμο. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι το στιλ σας είναι πιο κλασικό και δεν σας πολυαρέσουν οι μινιμαλιστικές και ύπερ-μοντέρνες πολυθρόνες, τότε δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τις αγοράσετε αφού αυτό επιτάσσει η μόδα. Όταν μιλάμε για διακόσμηση του χώρου σας, αυτό που έχει σημασία είναι να αισθάνεστε εσείς άνετα και όμορφα μέσα στον χώρο και όχι η τυφλή υπακοή των trends.