Μοιράσου με!

esta gia taksidi USAΤο ταξίδι στην Αμερική είναι ένα όνειρο για πάρα πολλούς από εμάς, ωστόσο κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ένα ταξίδι σε κάποια γειτονική ή Ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είναι μόνο το κόστος του σχετικά μεγάλο – πρόκειται άλλωστε για πολύ μεγάλη σε διάρκεια πτήση και ταξίδι γενικότερα – αλλά υπάρχει και μια γραφειοκρατική διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν σχεδόν όλοι όσοι σκοπεύουν να επισκεφτούν της Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολίτες της χώρας μας δεν εξαιρούνται.

Τα καλά νέα όσον αφορά αυτή τη διαδικασία είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς αυτή η διαδικασία θα είναι πλέον πολύ απλή. Παλιότερα για να επισκεφτεί κανείς την Αμερική χρειαζόταν να βγάλει κάποια Βίζα, ανάλογα με το είδος, το χρόνο και το λόγο του ταξιδιού του. Η διαδικασία έκδοσης βίζας ήταν – και είναι ακόμα – πολύ χρονοβόρα και μάλιστα απαιτεί και επίσκεψη στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Ευτυχώς όμως, εδώ και μερικά χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει χάρη στην ESTA.

Τι είναι η ESTA

Με απλά και σύντομα λόγια, η ESTA είναι κάτι σαν μία ηλεκτρονική βίζα. Τα αρχικά της σημαίνουν (Electronic System for Travel Authorization, δηλαδή Ηλεκτρονικό Σύστημα Έγκρισης Ταξιδιού. Η ESTA έχει αντικαταστήσει την κλασική Βίζα για σχεδόν όλους τους πολίτες της χώρας μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η απόκτηση της είναι απλή υπόθεση.

Πριν ταξιδέψετε στην Αμερική, θα πρέπει να υποβάλετε μία ηλεκτρονική αίτηση για να εγκριθεί το ταξίδι σας, δηλαδή να χρησιμοποιήσετε το σύστημα ESTA, η αίτηση αυτή μπορεί να γίνει και από το σπίτι σας. Αφού συμπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης, θα αξιολογηθούν και θα μάθετε σε λίγο αν η αίτηση σας εγκρίνεται και αν μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αμερική.

 

Απαραίτητες προϋποθέσειςdeigma esta

Για να μπορείτε να κάνετε αίτηση στο ESTA θα πρέπει να πληρείτε κάποια σχετικά απλά κριτήρια: να έχετε έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο καινούργιου τύπου και συγκεκριμένα να έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006, μία ενεργή πιστωτική κάρτα για να γίνει η χρέωση της διαδικασίας η οποία είναι γύρω στα 14 δολάρια, η διάρκεια του ταξιδιού σας να μην υπερβαίνει τις 90 μέρες και να μην έχετε επισκεφτεί ή να μην έχετε την υπηκοότητα μίας από τις παρακάτω χώρες: Ιράν, Ιράκ, Συρία και Σουδάν.

Αν δεν πληροίτε κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αμερική. Απλά θα πρέπει να βγάλετε μία κανονική βίζα, ακολουθώντας τη κλασική διαδικασία.

Τι άλλα πράγματα πρέπει να γνωρίζετε για την ESTA

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να φροντίσετε η όλη διαδικασία της άδειας σας να έχει τελειώσει το πολύ τρεις μέρες πριν το ταξίδι σας. Άπαξ κι εγκριθεί η ηλεκτρονική σας αίτηση, έχει ισχύ για δύο χρόνια, οπότε δεν είναι ανάγκη να την αφήσετε για τελευταία στιγμή. Αν εγκριθεί η αίτηση σας θα λάβετε έναν ειδικό αριθμό έγκρισης τον οποίο και θα πρέπει να έχετε μαζί σας ή να γνωρίζετε απ’ έξω όταν ταξιδεύετε. Καλό θα ήταν να έχετε και την εκτύπωση της έγκρισης μαζί.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αν έχετε βγάλει στο παρελθόν βίζα η οποία είναι σε ισχύ την περίοδο του ταξιδιού σας, τότε δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση και μπορείτε να ταξιδέψετε με την Βίζα. Τέλος, το ότι έχει εγκριθεί η αίτηση σας στο ESTA δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στην Αμερική.

Ο τελικός έλεγχος και η οριστική έγκριση της εισόδου σας θα γίνει στο Αμερικάνικο αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωθείτε. Για να μην έχετε προβλήματα, καλό θα ήταν να έχετε έτοιμο το εισιτήριο της επιστροφής σας με ημερομηνία το πολύ 90 μέρες μετά την άφιξη σας.